Pij 6-8 čaša vode dnevno

Mada može delovati  kontradiktorno kada naše telo pati od dehidracije, ono zadržava vodu kao način preživljavanja. Ako pijemo dovljno vode, voćnih sokova, biljnih čajeva i druga pića bez kofeina, omogućavamo organizmu da drenira i  eliminiše tečnost na odgovarajući način.

Naše telo pokušava da eliminiše so pomoću bubrega putem mokraće, uz vitalni doprinos vode. Koliko vode više pijemo, toliko vodu brže eliminišemo iz organizma. Vodite brigu da pijete vodu, a ne gazirana pića. Gazirana pića mogu da sadrže i soli.

Režim ishrane

Smanji natrijum/soli u ishrani

Ishrana bogata solima je glavni uzrok koji vodi do povećane težine zbog viška vode. Izbegavajte  prehrambene proizvode, mesne prerađevine, grickalice i druge namirnice koje imaju povećan sadržaj natrijuma.

Hranite se zdravo

Izbegavajte beli hleb, pokušajte da jedete samo crni hleb. Jedite sveže voće i povrće, jer su bogati vlaknima.

Probajte prirodni lek

Eterična ulja koja se koriste u spreju, tečnosti za ispiranje grla, kupke i masaže, mogu pomoći u borbi protiv zadržavanja vode u organizmu. Lavanda, ruzmarin, geranijum i čempres poznati su po svojim dobrim rezultatima u ovakvim situacijama.

 

 

 

 

 

 

 

 

SASTAV APURETINA

  • Kopriva pomaže eliminaciju vode i toksina iz organizma putem diureze, i pomaže održavanju normalne telesne težine i dobrog tonusa.
  • Brusnica (američka borovnica) sadrži prirodne antioksidanse koji pomažu u zaštiti ćelija i tkiva od štetnih uticaja slobodnih radikala.
  • Jabukovo sirće je opšti tonik i doprinosi uravnoteženju i pospešuje sagorevanje viška masti.
  • Cink doprinosi normalnom metabolizmu ugljenih hidrata, makronutrijenata, masnih kiselina i pomaže normalnu sintezu proteina, štiteći ćelije od oksidativnog stresa.

Fizička aktivnost (vežbanje)

a) Vežbajte 20 minuta dnevno.

Najbolje što možete da uradite u borbi protiv zadržavanja tečnosti je da praktikujete vežbanje. Redovni program vežbi pomoćiće vam da zadržite svoju težinu pod kontrolom, zato što ćete znojenjem eliminisati kako višak vode, tako i so, koja je jedan od uzroka zadržavanja vode. Pokreti će vam pomoći da brzo izgubite osećaj nelagodnosti težine zbog viška vode.

Vežbanje je neophodni deo zdravog načina života i dokazano je da je efikasan u  kontroli zadržavanja vode. Vežbanjem se odstranjuje voda iz organizma tako što je bubrezi brže obrađuju.Koliko bubrezi brže eliminišu so iz organizma, toliko će se brže rešiti problem zadržavanja vode. Vežbanjem se luči so iz organizma putem znojenja i tako vas podstiče da pijete što više vode. Zapamtite da treba da pijete vodu, a ne tečnost koja podstiče stvaranje edema.

b) Plivanje

Studije su pokazale da plivanje pomaže regulisanju sadržaja soli u ćelijama. Kupanje u kadi nije dovoljno. Potrebno je da uđete u dovoljno duboku vodu i da radite fizičke vežbe. Ukoliko je smanjivanje zadržavanja vode vaš jedini cilj, treba svakako da se krećete, korisno je da vodite brigu o oba aspekta, da imate termine aktivnog plivanja.

c) Podižite noge

Previše sati stojite na poslu ili sedite za svojim radnim stolom po ceo dan, što može da izazove nagomilavanje tečnosti u nogama ili stopalima, a to dovodi do otoka. Podmetnite jastuk pod vaše noge kada se odmarate, što će poboljšati povratak krvi iz donjih delova tela. Izbegavajte dugotrajno stajanje ili sedenje u istom položaju, tokom dužeg vremenskog perioda. Promena položaja nogu ili nekoliko koraka s vremena na vreme sprečava akumuliranje vode u nogama.Takođe, preporučuje se korišćenje posebne vrste čarapa, koje su šire u gornjem delu, što poboljšava perifernu cirkulaciju.

d) Kontroliši nivo stresa

Pored nedovoljno sati sna, stres ima značajan doprinos u problemima izazvanih oticanjem. Naučite da određujete prioritete i da svesno pravite pauze da biste se relaksirali sa svojom porodicom ili da boravite u prirodi.

Najbolji savet: budite aktivni!

Napravite pauzu za kretanje i stres će brzo nestati!

e) Spavajte više

Kada ste lišeni sna, vaše telo zadržava vodu.  Hormon melatonin je povezan sa sposobnošću tela da reguliše nivo tečnosti. Melatonin telo luči kada je mrak.Tako je usko povezan sa navikom spavanja. U principu, što više spavate, toliko više melatonina će proizvesti vaše telo. Koliko u telu imate više melatonina, toliko će biti efikasnija borba protiv zadržavanja vode.